Babeczki z bitą śmietaną

Babeczki z bitą śmietaną

Polecam wykonanie babeczek samodzielne, kruche ciasto zrobione w domu nie dorównuje temu ze sklepu. Wypełnienie z bitej śmietany będzie smakować każdemu!

Składniki kruchego ciasta

  • 3 szklanki mąki
  • 2 żółtka i 1 całe jajko
  • 200 gram margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • foremki do babeczek

Sposób przygotowania

Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę. Łączymy delikatnie składniki nożem. Następnie dodajemy jajko i żółtka, proszek i cukier. Ciasto wyrabiamy ręką, aż powstanie jednolita kula. Jeżeli ciasto jest zbyt kruche, możemy dodać łyżkę śmietany aby wszystko razem połączyć. Dobrze włożyć ciasto na godzinę do lodówki, jeśli jednak nie mamy czasu możemy przejść do wypiekania babeczek od razu. Ciasto wałkujemy na stolnicy na dość cienki placek. Wypełniamy każdą babeczkę (smarowanie babeczek tłuszczem jest zbyteczne, upieczone babeczki bardzo ładnie wychodzę). Babeczki pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni.

Wypełnienie z bitej śmietany

  • 600 gram śmietany 36 %
  • pół szklanki cukru pudru
  • owoce wg uznania (mogą być świeże lub z puszki)
  • tężejąca galaretka

Śmietanę po wyjęciu z lodówki ubijamy na sztywno, na końcu dodajemy cukier. Do każdej babeczki wkładamy po łyżce bitej śmietany. Na wierzch układamy pokrojone w plasterki owoce. Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu i wkładamy do lodówki. Musimy bardzo uważać, żeby galaretka nie zastygła się całkowicie. Nie może być też lejąca bo nam spłynie z babeczek. Galaretkę nakładamy łyżką na owoce i wkładamy babeczki do lodówki.

{28 listopada 2011} {Tags: }