Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką

Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką

Biszkopt, który zawsze wyjdzie, do tego bita śmietana z pokrojoną galaretką. Lekkie ciasto, wspaniałe na lato!

Składniki biszkopta

  • 7 jajek, osobno żółtka i białka
  • 1,5 szklanki cukru zwykłego
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania biszkopta

Białka ubijamy na sztywno z połową cukru. Następnie ubijamy żółtka na pulchną masę, dodając resztę cukru. Do ubitych żółtek dodajemy olej, mąkę z proszkiem a na końcu delikatnie łączymy z białkami. Wylewamy ciasto do większej formy 25×40 i pieczemy 40 minut w dolnej części piekarnika nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy biszkopt na pół.

Do przełożenia biszkopta

  • 600 gram śmietany 36%
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 różnokolorowe galaretki

Sposób przygotowania

Na początek rozpuszczamy dwie galaretki w dwóch różnych pojemnikach. Czekamy aż stężeje. Bardzo zimną śmietanę ubijamy na sztywno, na końcu dodajemy cukier i żelatynę rozpuszczoną w pół szklanki wody (żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i schładzamy ją przed dodaniem do bitej śmietany). Kiedy galaretka jest już gotowa, kroimy ją w drobną kostkę i dodajemy do bitej śmietany. Całość wkładamy na chwilę do lodówki, aby lekko stężało (łatwiej wtedy będzie przekładać biszkopt). Kiedy masa nie będzie już taka lejąca, możemy przekładać biszkopt.

{26 listopada 2011} {Tags: , }