Ciasteczka z marmoladą, ciekawy smak. Zamiast margaryny używamy tutaj smalcu.

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 szklanka śmietany
  • 25 dag smalcu
  • 8 dag drożdży
  • 2 szklanki mąki
  • ulubiony smak marmolady

Sposób przygotowania

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać rozkruszone drożdże i posiekany smalec. Dodać jajka i śmietanę i wyrobić ciasto. Jeżeli jest za luźne dodajemy mąki. Ciasto ma być, takie jak na pierogi. Potem ciasto wałkujemy i tniemy w kwadraciki. Każdy kwadracik smarujemy marmoladą i składamy w trójkąt. Zlepiamy brzegi o trochę je nacinamy nożem. Pieczemy w 170 stopniach ok 25 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

{7 listopada 2011} {Tags: }