Kolejny przepis na sernik. Tym tym razem z bakaliami, dużą ilością jaj oraz drożdży, dzięki czemu jest niezwykle puszysty i smaczny. Ciasto bez dodatku mąki!

Składniki

  • 75 dag zmielonego sera białego
  • 40 dag cukru
  • 7 jaj, osobno białka z żółtkami
  • 10 dag masła
  • 1 1/2 dag drożdży
  • 10 dag migdałów drobno pokrojonych
  • 10 dag rodzynków

Sposób przygotowania

Ser dobrze ucieramy z cukrem, następnie wbijamy po jednym żółtku. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, czekamy jak podrosną i dodajemy do ucieranego sera. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek, rodzynki i migdały, delikatnie wszystko łączymy. Ciasto wylewamy na blachę, wysmarowaną masłem i pieczemy w 180 stopniach 40-50 minut.

{22 października 2011} {Tags: }